Poziv za sudjelovanje u izložbi Minuta nakon potresa

Muzej hrvatskog vatrogastva već tradicionalno sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, koja će se po 16. puta održati u petak 29. siječnja 2021. godine.

Tema ovogodišnje noći Muzeja je zadaća muzeja u uvjetima krize. Jednu od najvećih kriza u svojoj povijesti je proživio Grad Zagreb tijekom ožujka 2020. godine, kada je potres oštetio velik broj zgrada u samom gradu i okolici. Sve se događalo na početku pandemije COVID 19, što je dodatno otežalo situaciju. Prvi koji su krenuli pomagati građanima bili su upravo vatrogasci. Zagrebačkim kolegama uskoro su se pridružili vatrogasci iz više županija.

Muzej hrvatskog vatrogastva planira postaviti izložbu o angažmanu vatrogasaca na sanaciji posljedica zagrebačkog potresa. Cilj je podići svijest kod posjetitelja o humanosti vatrogasnog poziva i prikazati na koji način su sve vatrogasci djelovali na ublažavanju posljedica ove nesreće.

Pozivamo Vas da sudjelujete u ovoj edukativnoj izložbi, za čije potrebe možete poslati fotografije, statističke podatke, video zapise, opremu korištenu na sanaciji posljedica potresa i priče o intervencijama na kojima ste sudjelovali.

Molim da Vaše sudjelovanje u izložbi potvrdite do 5. siječnja 2021. godine. Uz svaki predmet bit će naveden izvor. Izložba će biti postavljena do 28. veljače 2021. godine, nakon čega će predmeti biti vraćeni. Prijevoz predmeta će organizirati Hrvatska vatrogasna zajednica.

Zbog trenutne situacije, izložbu planiramo postaviti u Muzeju hrvatskog vatrogastva te on-line na stranicama Muzeja. Otvaranje izložbe i posjete izložbi ćemo prilagoditi epidemiološkoj situaciji.

Nadamo se da će Vas što više sudjelovati u ovoj izložbi, kako bi građanima pokazali hrabrost i zajedništvo hrvatskih vatrogasaca u jednoj od najtežih nesreća koja je pogodila naš glavni grad.

Kontakt osoba: Vedran Runjić, vedran.runjic@hvz.hr, 091/112-0013