Nizom aktivnosti obilježen sv. Florijan u Varaždinu

U Varaždinu je održan mimohod vatrogasaca i sveta misa te je javnosti predstavljeno novo dječje igralište u sklopu vatrogasnog kompleksa

Vatrogasci udruženi u Vatrogasnu zajednicu grada Varaždina okupili su se u subotu 7. svibnja u popodnevnim satima ispred vatrogasnog doma Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Vatrogasce su predvodili zapovjednik VZG Varaždina i JVP Grada Varaždina Ivica Labaš te predsjednik i zapovjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu  Mirko Svetec i Mladen Rogina.

Nakon okupljanja, održan je mimohod uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra Hrvatskih željeznica Varaždin prema Crkvi svetog Florijana, gdje je u 18 sati održana tradicionalna sveta misa. Misu je predvodio župnik Stjepan Najman koji je istaknuo ulogu vatrogasaca u svakodnevnom životu i kako vatrogasci svojim primjerom žive poruku svetog Florijana, koji se svjesno žrtvovao za bližnje.

Nakon mise povorka vatrogasaca se vratila u vatrogasno dvorište gdje je javnosti predstavljeno novo dječje igralište. Predsjednik Svetec je istaknuo da je Projekt ostvaren sredstvima Hrvatske vatrogasne zajednice, a postavljanje su proveli vatrogasci Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu i JVP Grada Varaždina. Igralište je nabavljeno s ciljem pružanja dodatnih sadržaja za djecu koja posjećuju Muzej hrvatskog vatrogastva i prostor varaždinskih vatrogasaca, ali i za sve ostale mališane.

Potom je okupljene pozdravio izaslanik glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić.

-Vatrogastvo je djelatnost kojoj su potrebna stalna ulaganja. Kroz Muzej hrvatskog vatrogastva ulažemo u očuvanje naše baštine, kroz obuke i nabavu opreme brinemo o sadašnjem hrvatskom vatrogastvu, a kroz ovakve projekte, usmjerene na najmlađe ulažemo u vatrogasnu budućnost. Upravo ovi najmanji vatrogasci koji će koristiti ovo igralište su naša budućnost – rekao je Runjić te u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Tucakovića zaželio svim vatrogascima puno uspjeha u radu, a pogotovo u nadolazećoj požarnoj sezoni.