Vatrogasci Zagreb nema predaje

NA DANAŠNJI DAN: Zagrebački potres 2020.

U ožujku 2020. godine Hrvatska i cijeli svijet se suočavaju s krizom uzrokovanom koronavirusom. Počinje lockdown, stanovništvo se prilagođava drugačijem načinu život, s ograničenjima i sa strahom za vlastitu egzistenciju. Dodatni udarac u ionako teškoj situaciji stiže 22. ožujka u 6:23 kada potres jakosti 5.6 prema Richteru pogađa Zagreb i okolicu. U potresu je teško oštećeno središte grada, ali i prigradska naselja. Oštećenja su zabilježena u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Nažalost, jedna osoba je smrtno stradala.

Odmah  nakon potresa, prvi na teren izlaze vatrogasci. Stižu prve dojave o potrebi za angažmanom vatrogasaca na spašavanju građana, gašenju požara u objektima i otklanjanju posljedica potresa. Zbog broja oštećenih objekata, dolazi do zagušenja telefonskih linija te vatrogasci u više navrata pozivaju građane da zovu isključivo u slučaju neposredne opasnosti za živote. Na terenu su sve raspoložive snage Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba i zagrebačkih dobrovoljnih vatrogasnih društava.  Zagrebačkim kolegama uskoro su se prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića pridružili vatrogasci iz više županija s vozilima za rad na visini. Stižu ekipe iz Karlovca, Bjelovara, Varaždina, Virovitice, Slunja, Siska, Velike Gorice, Dubrovnika, Krapine, Slavonskog Broda, Slatine, Splita, Rijeke, Osijeka i Varaždina.

Intervencije se od prve minute nižu jedna za drugom, a angažman vatrogasaca traje gotovo do ljeta. U idućim danima fokus vatrogasaca se prebacuje na uklanjanje opasnih dijelova objekata i urušenih zidova. Vatrogasci danonoćno rade na zagrebačkim krovovima uz pomoć svih žurnih službi i privatnih tvrtki koje raspolažu s teškom mehanizacijom. Samo do 13. travnja, vatrogasci su odradili 3196 intervencija, što nadmašuje godišnji prosjek od 2858. Sanacija je trajala gotovo do ljeta, a JVP Grada Zagreba je zabilježio 4200 intervencija.

U ovim intervencijama do izražaja dolazi opremljenost vatrogasaca te obuka za spašavanje iz ruševina i za spašavanje iz dubina i s visina. Veliku ulogu u intervencijama igra i upotreba novih tehnologija, prvenstveno dronova, pomoću kojih vatrogasci izviđaju područja i imaju bolji uvid u situaciju.

U ovoj teškoj situaciji vatrogasci su se opet pokazali kao glavna snaga sustava civilne zaštite, spremna za intervencije u svim uvjetima. Zagrebački vatrogasci u danima nakon potresa nisu znali da će ova akcija biti svojevrstan poligon na kojem će uvježbati potrebne vještine za sanaciju posljedica puno jačeg potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju te oštetio velik broj objekata u Zagrebu krajem prošle godine.

Još jednom zahvaljujemo svim vatrogascima, ali i pripadnicima svih žurnih službi, volonterima, djelatnicima gradske uprave i svim građanima koji su pomogli u sanaciji posljedica potresa.

FOTO IZVOR: FB Vatrogasna postrojba Zagreb (fotografirao Davor Kovačević)