Sveti Florijan, ulje na platnu, nepoznat autor, 1742., Gradski muzej Varaždin

NA DANAŠNJI DAN: Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se na dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Sveti Florijan (Cetium, danas St. Polten, Austrija,  oko 250. n. e.,  – rijeka Enns , oko 304.), kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao zaštitnik Poljske i Linza u Austrij. Zaštinik je vatrogasaca i drugi svetac zaštitnik zagrebačke nadbiskupije.

Kao rimski časnik živio je u gradu Lauriacumu, pokrajina Noricum, danas Enns – Lorch pokraj Linza u Austriji. Imao je čin centuriona. Nakon umirovljenja, službuje kao činovnik u Aelium Cetiumu, danas St. Poltenu. Za vrijeme progona kršćana u Noricumu, zauzeo se za živote 40 rimskih vojnika kršćana. Zbog toga je osuđen na smrt, te je pogubljen tako da mu je svezan mlinski kamen oko vrata i bačen je u rijeku Enns, prema povijesnim izvorima 4. svibnja 305. g.

Između 900. i 955.  godine, nedaleko mjesta Florijanovog pogubljenja  sagrađen je samostan Sv. Florijana. Kult svetog Florijana se proširio po središnjoj Europi. U kršćanskoj ikonografiji je prikazan kao stariji rimski vojnik, omotan plaštem, svezan uz mlinski kamen,  kako vjedrom gasi požar kuće. Njegov lik je najčešći motiv na vatrogasnim zastavama.

Sveti Florijan se ističe među ostalim svecima po tomu što zanimanje koje štiti, vatrogastvo, izravno predstavlja provođenje Isusovog nauka o žrtvovanju za bližnje. U Florijanovim riječima krvniku „Zapali oganj i u ime Boga moga popet ću se na nj“, vidimo ustrajnost naših vatrogasaca, koji na poziv o požaru ili drugoj nesreće, ostavljaju svoj dom i posao i odlaze pomoći drugima u nevolji, svjesni opasnosti za vlastiti život.

Molitva svetog Florijana

Gospodine, Bože moj, u tebe se uzdam i ne mogu te zanijekati, nego se za tebe borim i tebi prinosim žrtvu hvale. Neka me zaštiti tvoja desnica, jer blagoslovljeno je ime tvoje na nebu i na zemlji. Gospodine, daj mi vrlinu podnošenja i prihvati me među svete tvoje borce, koji su prije mene ispovijedali sveto ime tvoje. Odjeni me, Gospodine u bijelu haljinu svoje vrline i u Duhu Svetom ojačaj me. I ne dozvoli da budem pogažen od đavla, nego mi budi vođa na putu pravde i u vrlini svojoj, da te hvalim i tebi himan kazujem, jer si blagoslovljen u vjekove.

Amen.

FOTO: Sveti Florijan čuva varaždin od požara, nepoznat autor, 1742., Gradski muzej Varaždin